"We doen dit voor de werknemers, werkgevers en gepensioneerden"

...

Pensioenfonds Detailhandel beheert het pensioengeld van 1,3 miljoen mensen. Het bestuur wordt daarbij kritisch gevolgd door het Verantwoordingsorgaan (VO): een groep ervaren werknemers, werkgevers en gepensioneerden die het beleid controleren. VO-voorzitter Ton Boonekamp, oud-retailer en ex-directeur bij Pensioenfonds VendexKBB, weet precies waarop hij moet letten.



Het Verantwoordingsorgaan is een wettelijk verplicht orgaan van pensioenfondsen: het dient om belanghebbenden – werknemers, werkgevers en gepensioneerden – meer te betrekken bij de uitvoering van de pensioenreglementen en de ontwikkeling daarvan. Bij Pensioenfonds Detailhandel bestaat het uit (oud)werknemers, (oud)werkgevers en gepensioneerden uit de retail. “Ons VO telt veertien leden. Eentje vanuit de werkgever; vier vanuit de Vereniging van Gepensioneerden, waaronder ik zelf, en negen vanuit de werknemers die worden benoemd door de vakbonden”, legt Ton Boonekamp uit. “Ons doel is om de belangen van werknemers, werkgevers en gepensioneerden zo goed en evenwichtig mogelijk te behartigen. En hen via dit VO de mogelijkheid te geven om het beleid van het bestuur van het pensioenfonds te volgen en te controleren. Bovendien kunnen wij als VO het bestuur adviseren over onderwerpen als beleggen, communicatie of de hoogte van de pensioenpremies. Het bestuur moet daar ook echt rekening mee houden.”

Wat hebben jullie de laatste tijd zoal geadviseerd?
“We vonden dat de communicatie naar werknemers en gepensioneerden wel duidelijker mocht. Zo’n jaarverslag bijvoorbeeld was niet doorheen te komen… Daar heeft het bestuur gelukkig goed naar geluisterd, nu is de communicatie veel helderder. Meer in begrijpelijke taal.”

Sommige werknemers zullen denken: Ach, als mijn pensioen straks maar goed zit. 
“Het is echt belangrijk dat werknemers soms goed nadenken over hun pensioen. Het is goed om te weten welke pensioenrechten je hebt opgebouwd. Zeker als je voor veel verschillende werkgevers hebt gewerkt. Zodat je pensioen later niet tegenvalt. Gelukkig zien we dat de belangstelling voor pensioenen de laatste tijd groter wordt, ook omdat het onderwerp nu meer in het nieuws is. Dat er nieuwe pensioenregels komen, zal weinig mensen zijn ontgaan. En ook de indexatie van de pensioenen bij Pensioenfonds Detailhandel met 10% schudt mensen in de retail toch even flink wakker.” 

Wat vinden jullie als VO van die verhoging van de pensioenuitkeringen?
“Dat is natuurlijk een mooie sprong, in één klap 10% erbij. Maar het was ook echt wel nodig. Niet alleen omdat de inflatie hoog is, maar ook omdat we als gepensioneerden de laatste vijftien jaar vrijwel geen indexatie meer hadden gekregen.”

Over Ton Boonekamp 

Ton Boonekamp (77) groeide op in de detailhandel: al op zijn 15e stopte hij met school en ging hij werken in de buurtsuper en slijterij van zijn vader. Toen hij 23 was, stapte hij over naar de afdeling Administratie van de Haagse Bijenkorf. Hij maakte vervolgens carrière op het hoofdkantoor van Koninklijke Bijenkorf Beheer (KBB). Als Hoofd Concernadministratie was hij onder meer verantwoordelijk voor de uitvoering van de KBB-pensioenregeling. Na de fusie van KBB met Vendex werd hij directeur van het pensioenfonds van VendexKBB.

Sinds zijn pensionering in 2004 doet Ton allerlei vrijwilligerswerk; onder andere voor de lokale omroep in zijn woonplaats Woerden. In 2007 werd hij lid van de Pensioenraad van het Pensioenfonds Detailhandel, de voorloper van het Verantwoordingsorgaan. Sinds 2014 is Ton lid van het VO, en sinds 2020 voorzitter.

“Duurzaamheid en rendement is geen of-of meer, het kan ook en-en zijn”


Ton Boonekamp, voorzitter Verantwoordingsorgaan

Om het werk van het bestuur goed te kunnen beoordelen, moeten jullie veel informatie krijgen en begrijpen. Is dat lastig? 
“Ja, als VO moeten wij inzicht hebben in alle beleidsonderwerpen. Van indexatie tot verhoging van de werkgeverspremie, van een reglementsaanpassing tot hoe je het beste verantwoord kunt beleggen. Daarom hebben we geregeld kennissessies en opleidingsdagen waar we onze kennis kunnen bijspijkeren. Zoals over verantwoord beleggen of de nieuwe pensioenregels. Het bestuur voorziet ons tijdig van meer dan voldoende informatie. We krijgen een overzicht van alle bestuursbesluiten en een heldere toelichting daarop, inclusief de motivatie achter ieder besluit. Dat is essentieel, want zonder die informatie kunnen wij het beleid niet goed beoordelen.”

Pensioenfonds Detailhandel maakt steeds meer werk van verantwoord beleggen. Gaat dat jullie als VO snel genoeg?
“We staan achter de huidige beleidslijn, waar het bestuur ons goed in meeneemt. Maar we zijn er als pensioenfonds nog niet. Dat is op zich ook wel logisch, want je kunt wel allerlei duurzaamheidsdoelen met elkaar afspreken, maar die kun je niet meteen realiseren. Daar gaat wel enige tijd overheen.” 

Mag verantwoord beleggen voor het VO desnoods leiden tot een lager rendement, en daarmee tot lagere pensioenen? 
“Dat is inderdaad een cruciale vraag. Maar het is niet of-of; het kan ook en-en zijn. Door de juiste keuzes in verantwoord beleggen hoef je echt geen rendement in te leveren vergeleken met ‘traditioneel’ beleggen. Als je bijvoorbeeld in groene energie belegt, kun je prachtige rendementen halen en ben je tegelijk goed bezig voor het milieu.”

Hoe actief ben jij zelf met verduurzaming? 
“Ik heb al een jaar of zes zonnepanelen op het dak. En ik check geregeld of we nog wat meer kunnen doen, bijvoorbeeld met extra isolatie. Ik maak me wel zorgen over hoe onze wereld er over een paar decennia voor staat. Naast de VS en Europa stijgt ook in China en India de koopkracht van de middenklasse – en daarmee de milieubelasting. Hopelijk lukt het overheden wereldwijd om zwaarder in te zetten op verduurzaming.”

Lees Meer

Features

Duurzaam bouwen: woon jij straks in een huis van stro of bamboe?
Ouarzazate Solar Power Station in de Noordafrikaanse Drâa-Tafilalet regio in Marokko.

Features

Beleggen in zonne-energie: Afrika theoretisch het gunstigst

Features

Belasting op vastgoedbeleggingen: wat doet dat met jouw pensioen?
Zonder schaamte: vliegen op synthetische kerosine.

Features

Jouw CO2-neutrale vliegreis start in 2027
Voor beleggers zit de toekomst vooral in groene energie.

Features

Miljardenwinsten uit aardolie; 'groen’ groeit op lange termijn