Ontbossing: keert onze generatie het tij?

...

Maar liefst 63% van alle sinds 2001 gekapte regenwoud in Brazilië verdween voor de aanleg van akkers voor veevoer. Foto: Pexels - Chennawit Yulue.

Wil jij weten waarom wij verantwoord werken belangrijk vinden? Simpel: ónverantwoord werken maakt meer kapot dan je lief is! Bos, bijvoorbeeld - kijk maar naar deze heldere analyses. Het goede nieuws: wij kunnen als eerste generatie het bos weer laten groeien!



Al duizenden jaren hebben mensen bossen gerooid en vernietigd. Aan het einde van de laatste grote ijstijd was naar schatting 57% van het bewoonbare land op aarde bebost. Sindsdien hebben mensen in alle delen van de wereld bossen afgebrand en gekapt.

Op de websites Visual Capitalist en Our World in Data zie je dat proces helder terug. Lang ging de ontbossing vrij geleidelijk, maar zo’n honderd jaar geleden raakte die in een stroomversnelling. Met name vanaf 1930, zoals de grafiek (hieronder) laat zien, was de kap van tropisch regenwoud (groen) schrikbarend hoog. Zes decennia lang, tot eind jaren ’70 van de vorige eeuw, ging er telkens wereldwijd zo’n 115 miljoen hectare bos verloren.

...

Ontbossing in de afgelopen 10.000 jaar: akkers, weiden en steden verdringen de bomen. Beeld: Visual Capitalist.

...

Ontbossing in de afgelopen 10.000 jaar: akkers, weiden en steden verdringen de bomen. Beeld: Visual Capitalist.

Bekijk de slideshow op Visual Capitalist

Dieptepunt van ontbossing was in de ‘eighties’. Muzikaal waren die weliswaar onvergetelijk, maar ecologisch rampzalig. In tien jaar ging er maar liefst 151 miljoen hectare bos verloren. De ‘longen van de aarde’ krompen met twee keer het oppervlak van de VS van (ooit) 6 miljard naar slechts 4 miljard hectare.

Voor hout en (akker)land
En waarom? Mensen kappen en rooien vooral voor twee dingen: hout en land. We gebruiken hout als bouwmateriaal voor huizen en schepen, voor papier, als brandstof en nog veel meer. Nog steeds wordt wereldwijd ongeveer de helft van het gewonnen hout gebruikt voor energie, voornamelijk voor koken en verwarmen in huishoudens.

Brazilië: 63% van het bos verdween voor veeteelt
Maar verreweg de belangrijkste reden blijkt landbouw: volken over de hele wereld kappen, rooien en verbranden (oer)woud om ruimte te maken voor veeteelt – voor vleesproductie dus. Niet schrikken: maar liefst 63% van alle sinds 2001 gekapte regenwoud in Brazilië verdween voor de aanleg van akkers voor veevoer.

...

De teruggang is enorm: nog hooguit zo'n 38% van het wereldwijde land is bedekt met bos. Beeld: Visual Capitalist.

...

De teruggang is enorm: nog hooguit zo'n 38% van het wereldwijde land is bedekt met bos. Beeld: Visual Capitalist.

Ontbossing stoppen…
Goed nieuws is er ook: veel overheden willen nu snel stoppen met ontbossing. Op de COP26-klimaattop in Glasgow besloten de landen die samen 85% van alle bossen ter wereld bevatten om die vanaf 2030 niet verder te laten krimpen. In een aantal grote landen – waaronder de VS, Engeland, Frankrijk, China, India en Japan – stijgt het aantal beboste hectares inmiddels.

…en zelfs omkeren!
Dat is goed nieuws: onze generatie kan de eerste in de geschiedenis van de mensheid worden die de ontbossing stopt en mogelijk zelfs omkeert. Hoe? Met efficiënte landbouw die op een kleiner oppervlak meer opbrengst mogelijk maakt. Met een eiwittransitie waarbij we vlees op grote schaal vervangen door plantaardig. Met versnelde uitrol van duurzame energiebronnen. En met een effectief bosbeschermingsbeleid. Klinkt te doen, toch? Zo kunnen we samen de wereldwijde ontbossing stoppen. En zelfs netto méér bos planten.

Kijk voor meer feiten, cijfers en (interactieve) grafieken over ontbossing op Visual Capitalist en op Our World in Data (Engels).

Lees meer

Wereldkaart ‘broeikasgassen per inwoner’ in 2020. Zie onder voor interactieve versie.

Ontwikkelingen

Interactief: CO2-uitstoot wereldwijd sinds 1750
Nederland hoort bij de gelukkigste landen ter wereld.

Ontwikkelingen

Hoe hoog scoor jij op geluksgevoel?
Meer dan de helft van de Nederlanders zegt regelmatig tweedehands spullen te kopen.

Ontwikkelingen

Nederlanders dol op 'gebruikt', vooral meubels
Verdeling van de volgende 1.000 nieuwgeboren baby's, op basis van geboortecijfers en bevolkingsschattingen.

Ontwikkelingen

Groei in beeld: hier worden meeste baby's geboren

Ontwikkelingen

Video: de waardevolste merken ter wereld sinds 2000

Ontwikkelingen

Dit zijn ze: de grootste bedrijven ter wereld
E-commerce is in 2030 de verwachte top-omzetmaker in de metaverse, met gaming als goede tweede.

Ontwikkelingen

Voorspelling: hiermee kun je geld verdienen in de metaverse

Ontwikkelingen

Lekker bingen: streaming bepaalt 34% wereldwijde datadownloads