Fossiele reclames op steeds meer plekken verboden

...

In oktober 2021 blokkeerden actievoerders de Rotterdamse haven en riepen op tot een Europees verbod op fossiele reclames. Beeld: Marten van Dijl/Greenpeace.

Reclame maken voor fossiele energie raakt uit de gratie. In Nederland is het in een aantal gemeenten verboden, in Frankrijk sinds kort zelfs landelijk.



Frankrijk is het eerste Europese land waar (sinds augustus) een volledig verbod geldt voor reclames voor fossiele producten. De Franse wet geldt volgens duurzaamheidsplatform Change Inc voor reclames voor producten en energie gemaakt uit olie, grijze waterstof of kolen. Reclames voor producten en energie uit gas mogen tot juni 2023 nog wel. Bedrijven die de nieuwe wet overtreden, krijgen een boete van minimaal € 100.000.

Voorzichtige eerste stap
Voor het klimaat lijkt dit een goede stap. Maar kanttekeningen zijn er ook. Greenpeace Frankrijk twitterde direct dat het makkelijk is voor de Franse regering om reclames voor olie, steenkool en grijze waterstof te verbieden, omdat die er vrijwel niet zijn. Zo betrekt Frankrijk ruim 70% van zijn elektriciteit uit tientallen kerncentrales verspreid over 19 locaties. Daarnaast sponsoren oliebedrijven voor hun promotie daar liever campagnes rond bijvoorbeeld sport of andere evenementen, en dat mogen ze gewoon blijven doen.

Nederlandse gemeentes ook in actie
En Nederland? Hoewel commerciële boodschappen van fossiele bedrijven ook hier steeds vaker kunnen rekenen op kritiek, zit een landelijk verbod op reclames van fossiele bedrijven er bij ons (nog?) niet in. Wel weren steeds meer gemeenten fossiele advertenties uit het straatbeeld: dit geldt sinds vorig jaar in Leiden, Haarlem, Amsterdam, Utrecht en Enschede. Zo zijn volgens het Parool in Amsterdamse metrostations al geen reclames meer te zien voor producten waarvoor fossiele brandstof nodig is, zoals auto’s op benzine of vliegtickets tegen dumpprijzen. En het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB besloot om een reclamecampagne van Shell op de veerponten over het IJ niet te herhalen. Ook in het buitenland treden gemeentes op: zo weert ook Sydney inmiddels, als derde Australische stad, fossiele reclames.